Fruitige bijtjes onderzoek

Wil je dit delen?

Naturalis in Leiden houdt een onderzoek naar bijen in boomgaarden. Dat past heel goed bij onze fruitcollectie. Het kan een interessante aanvulling en verdieping zijn op onze bioblitz tellingen, die ook gewoon door lopen.

Project Fruitige Bijtjes

Vanuit Naturalis is een burger-wetenschapsproject gestart, voor onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen op fruitbomen. Met dit project hopen ze Nederlanders bewust te maken van het belang van de bij voor de fruitteelt, en laten ze zien dat iedereen daaraan kan bijdragen. Door mee te doen krijgen ze meer inzicht in waar bepaalde soorten zich nou precies bevinden (voorkomen) en of er wel genoeg bijen én genoeg diversiteit van bijen zijn om al ons fruit goed te kunnen bestuiven.  

Aangezien de bloesem al deels open is, wil Naturalis zich dit jaar (2023) alleen op de appelbloesem focussen (Pilot). Volgend jaar willen ze dit wel voor alle fruitbomen gaan doen.

Vrijwilligers gevraagd!

Naturalis vraagt vrijwilligers om in het voorjaar te kijken naar welke bestuivers er nu op de appelbloesem zitten. In het najaar kunnen die vrijwilligers gaan kijken naar de kwaliteit van de appels. Hiervoor heeft Naturalis duidelijke instructies, met hoe de deelnemers het precies moeten doen. Iedereen met een appelboom in de tuin of buurt kan meedoen. Ook hebben ze de vraag uitstaan bij een aantal boomgaarden of zij hun boomgaard open willen stellen, zodat mensen het ‘onderzoek’ ook daar kunnen uitvoeren.

Grote diversiteit

De IJsselsteinse fruitcollectie is voor het project van Naturalis interessant omdat het in de openbare ruimte is en door de grote diversiteit aan bomen een lange bloesemperiode kent.

Een appelboom kan zichzelf niet of nauwelijks bevruchten, daarvoor is stuifmeel nodig van bloemen van andere bomen. Dit noemen we kruisbestuiving. Bijen kunnen deze kruisbestuiving goed op gang helpen, doordat ze veel verschillende bloemen bezoeken om nectar te verzamelen. De zoemende vrienden nemen daarbij het stuifmeel van planten en bloemen mee naar de volgende bloemen, en zorgen daarmee voor voldoende bestuiving, en dus voor voedsel voor ons. 

Doe je mee?

Geef jouw waarneming door via:

Het bijentelformulier

Het appeltelformulier

Lees meer

Ga naar de pagina van Naturalis voor uitleg over de werkwijze!
>> Link naar de projectpagina van Naturalis

Poster Fruitige Bijtjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.