Infoborden rondom het fruit

Wil je dit delen?

In IJsselstein staan een aantal mooie informatieborden rondom het fruit. Wij willen zo het publiek voorzien van informatie en ze inspireren.

Het nieuwste bord gaat over klimaatadaptatie en dit is meteen ook heel bijzonder. Het benoemt een unicum voor IJsselstein, zelfs voor heel Nederland, Europa.. Er is voor het eerst berekend voor hoeveel C02-, fijnstof- en regenwateropvang de fruitbomen zorgen, en hoeveel zuurstof de fruitbomen leveren.

Diverse experts hebben hieraan vrijwillig bijgedragen. Ecoloog en vrijwilliger bij Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ), Luc Lappee heeft de omtrek van de fruitbomen in alle IJsselsteinse boomgaarden opgemeten. Daarna heeft Fons van Kuijk, IVN-er, wetenschapper en I-Tree specialist, berekeningen uitgevoerd en een rapport gemaakt. Student watermanagement Harm van Barneveld en vormgever Gerard Kruithof hebben hier een publieksvriendelijk bord van gemaakt.
>> Een video over iTree bekijken.

Natuurlijk kapitaal

Er is onderzoek gedaan naar het natuurlijk kapitaal van de fruitbomen in IJsselstein. Dat is de waarde die bomen hebben vanwege de diensten die zij leveren. Een sneak preview: De fruitbomen zijn € 1,43 miljoen waard vanwege hun bijdrage aan klimaatadaptatie. Alle fruitbomen in IJsselstein vangen jaarlijks 3.275.000 liter regenwater op en de hoeveelheid zuurstof die 1000 mensen dagelijks in rust nodig hebben. Verder scheelt de temperatuur op een zomerse dag tussen de fruitbomen al snel 12 graden met de weg ernaast.  De fruitbomen leveren dus een goede bijdrage om de stad in de extremere weersomstandigheden beter leefbaar te houden. Dat is met recht iets om trots op te zijn. Daarnaast kunnen we vooral genieten van de prachtige bloesem en heerlijke fruit!

Over de fruitcollectie

Bij de leifruitrekken in Zenderpark staat een infobord met weetjes over de fruitcollectie.

Infobord Hazelaren

Nabij de hazelarencollectie bij de hockeyvelden staat het eerste infobord.

Biodiversiteit rond hazelaren

KNIJ is bezig met een biodiversiteitsproject rondom de hazelaarcollectie bij de IJsseloever/hockeyvelden. Er bloeien diverse stinzenplanten, zoals daslook, sneeuwroem, en andere bollen zoals tulpen en er zijn krokusharten gemaakt. KNIJ heeft nieuwe hazelaarrassen geplant en ook diverse andere planten. De hazelaarroute wordt steeds mooier. Een unieke collectie met ruim 30 soorten hazelaren in IJsselstein om trots op te zijn.

Met dank aan diverse sponsors en medewerkers, in het bijzonder Gerard Kruithof van Dokwerkers voor de vormgeving. De borden zijn geproduceerd en geplaatst door Jaap de Vries Produkties.

© 2022 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.