Over de fruitcollectie

Wil je dit delen?

In IJsselstein staan ruim 1000 verschillende rassen/cultivars appel- en perenbomen. Deze unieke fruitcollectie is de grootste van Europa in de openbare ruimte. Een paar honderd rassen van deze collectie komen alleen nog hier voor! Daarmee is het een belangrijke, levende genenbank.

Ontstaan van de collectie

In de jaren 1970 is het toenmalig hoofd afdeling plantsoenen George M. Otter begonnen met het aanplanten van fruitbomen in IJsselstein. Toen de commerciële boomgaarden plaatsmaakten voor nieuwbouw creëerde hij een collectie in het openbaar groen.  De rassen kwamen uit heel Europa en werden hier geënt op onderstammen en verder opgekweekt. Een unieke appel-, peren- én hazelaarcollectie was het resultaat. Na zijn pensionering was er een aantal jaren minder aandacht voor de collectie en dreigde die te verdwijnen.

George M. Otter bij het leifruit in IJsselstein
George M. Otter bij het leifruit in IJsselstein

Inventarisatie

Inwonersinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) heeft zich het lot van de fruitcollectie aangetrokken. In 2017 is gestart met de inventarisatie van de gehele fruitcollectie door vrijwilligers en betrokken experts.  Elke fruitboom is zichtbaar gemaakt op de plattegrond in een Geografisch Informatie Systeem (GIS). Hierdoor is het gemakkelijker geworden om de collectie te onderhouden en bovendien is de digitale fruitkaart ook in te zien voor iedereen die interesse heeft in de fruitbomen, met foto’s uit het fotoarchief van George M. Otter.

Website

Het initiatief om deze website over de fruitcollectie te maken is ook afkomstig van Klimaatneutraal IJsselstein. Hier laten we zien bij hoe de collectie wordt onderhouden, voor nu en in de toekomst. Je kunt via het menu ook meer zien over gerelateerde onderwerpen. Maak eens een mooie wandeling door de fruitboomgaarden of kijk mee hoe het kunstproject vordert!

Boekje Appels & Peren

In 2006 schreef Hanneke van Dijk, bekend tuinboekenschrijfster, dit leuke boekje over de fruitcollectie. In 2021 heeft Klimaatneutraal IJsselstein in samenwerking met de schrijfster een herdruk verzorgd. Meer weten over het boekje en waar het te koop is? >> Ga naar deze pagina.

© 2024 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.