Kunstproject Karen Bruinsma

Wil je dit delen?

Vingerafdrukken van de IJsselsteinse appels en peren

Als kind dat opgroeide met diverse boomgaarden in de familie, een opa als bloemist en een vader die landelijk voorloper was in de biologische bestrijdingsmiddelen, heb ik een liefde voor de natuur ontwikkeld. Ik werd o.a. bloembindster in een biologische binderij in het bos van Amelisweerd. Tegenwoordig ben ik viltster en werk ik met schapenwol in mijn atelier in IJsselstein.

Karen Bruinsma textielkunstenares
Karen Bruinsma bij de leifruitrekken. Ze is textielkunstenares in IJsselstein.

Sinds 1994 woon ik in IJsselstein en naast mijn huis staat een perenboomgaard. Ieder jaar plukken we er wat van. Natuurlijk weet ik dat er overal in IJsselstein fruitboomgaarden voor de bewoners zijn aangelegd, maar wat ik niet wist is dat er zo enorm veel bijzondere soorten appels en peren in IJsselstein staan, ruim 1000 soorten, waarvan 280 uniek in de wereld! Ik was onder de indruk van alle fruitrekken in Zenderpark (met 500 bomen) waar iedere boom zijn eigen naambordje en nummer heeft.

Kostbaar archief

Voor mij gaf die registratie iets aan van het belang van deze collectie, een unicum in Europa, een kostbaar archief. En daarmee kwam ook het idee van een kunstproject met ‘vingerafdrukken’ om de collectie op een andere manier zichtbaar te maken.

Iedereen heeft een unieke vingerafdruk die zichtbaar wordt met behulp van bijvoorbeeld inkt. Die afdruk hoort bij jou en niemand heeft dezelfde!!

In mijn kunstproject ga ik een stapje verder en maak ik van iedere boom een ‘vingerafdruk’. Ieder blad heeft natuurlijk zijn eigen unieke vorm, groot-klein, lang-rond, gladde randen-getande randen

Het onzichtbare zichtbaar maken

Maar van binnen hebben al die bladeren ook nog iets bijzonders, wat niet direct zichtbaar is. Ieder blad bevat in meer of mindere mate kleurstof en/of tannine. Mijn idee is om zichtbaar te maken wat van buitenaf onzichtbaar is! Ik ga dat doen met behulp van eenvoudige middelen als aluin en ijzer. In het proces wat ecoprinten heet, zorgen deze beitsen ervoor dat de groene en gele kleuren uit het blad zichtbaar worden en ook waar er tannine in het blad zit. Ik werk op 100% wol.

Borduren

Ik wil dit project niet alleen doen! Ik hecht er juist belang aan dat er zoveel mogelijk eigenheid van andere mensen zichtbaar wordt. Dat gaat gebeuren door het borduren van de namen van het fruit op de wol. Iedereen die om kan gaan met naald en draad nodig ik hierbij uit om deel te nemen! Voor het borduren heb ik zijden garens geverfd met de bolsters van walnotenbomen, een soort die ook veel in IJsselstein staat.
Je mag je eigen textiele vingerafdruk maken door je eigen manier van borduren te kiezen: lettertype, borduursteek en plaats op de natuurlijke afdruk van de bladeren. Het kan zijn dat je gewoon van borduren houdt, misschien woon je in IJsselstein of vind je het vingerafdrukken-project gewoon heel erg leuk om te steunen. In alle gevallen draag je bij aan het zichtbaar maken van deze prachtige natuurlijke collectie die het verdient om voor gezorgd te worden.

Borduursters gevonden!

Inmiddels zijn alle te borduren labels verdeeld. In het blog bij deze website houdt Karen bij hoe het kunstproject verloopt. Meer weten over Karen? Ga naar haar website.

Sponsoractie

Wil je een label, gewoon voor de ‘heb’? Voor jezelf of om cadeau te geven? Dat kan via deze pagina.

Neem contact op met Karen

    © 2021 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.