Kunstproject Karen Bruinsma

Wil je dit delen?

Vingerafdrukken van de IJsselsteinse appels en peren

Als kind dat opgroeide met diverse boomgaarden in de familie, een opa als bloemist en een vader die landelijk voorloper was in de biologische bestrijdingsmiddelen, heb ik een liefde voor de natuur ontwikkeld. Ik werd o.a. bloembindster in een biologische binderij in het bos van Amelisweerd. Tegenwoordig ben ik viltster en werk ik met schapenwol in mijn atelier in IJsselstein.

Karen Bruinsma textielkunstenares
Karen Bruinsma bij de leifruitrekken. Ze is textielkunstenares in IJsselstein.

Sinds 1994 woon ik in IJsselstein en naast mijn huis staat een perenboomgaard. Ieder jaar plukken we er wat van. Natuurlijk weet ik dat er overal in IJsselstein fruitboomgaarden voor de bewoners zijn aangelegd, maar wat ik niet wist is dat er zo enorm veel bijzondere soorten appels en peren in IJsselstein staan, ruim 1000 soorten, waarvan 280 uniek in de wereld! Ik was onder de indruk van alle rekken met leifruit in Zenderpark (met 500 bomen) waar iedere boom zijn eigen naambordje en nummer heeft.

Kostbaar archief

Voor mij gaf die registratie iets aan van het belang van deze collectie, een unicum in Europa, een kostbaar archief. En daarmee kwam ook het idee van een kunstproject met ‘vingerafdrukken’ om de collectie op een andere manier zichtbaar te maken.

Iedereen heeft een unieke vingerafdruk die zichtbaar wordt met behulp van bijvoorbeeld inkt. Die afdruk hoort bij jou en niemand heeft dezelfde!!

In mijn kunstproject ga ik een stapje verder en maakte ik van iedere boom een ‘vingerafdruk’. Ieder blad heeft natuurlijk zijn eigen unieke vorm, groot-klein, lang-rond, gladde randen-getande randen

Het onzichtbare zichtbaar maken

Maar van binnen hebben al die bladeren ook nog iets bijzonders, wat niet direct zichtbaar is. Ieder blad bevat in meer of mindere mate kleurstof en/of tannine. Mijn idee is om zichtbaar te maken wat van buitenaf onzichtbaar is! Dat heb ik gedaan met behulp van eenvoudige middelen als aluin en ijzer. In het proces wat ecoprinten heet, zorgen deze beitsen ervoor dat de groene en gele kleuren uit het blad zichtbaar worden en ook waar er tannine in het blad zit. De bladeren worden geprint op 100% wol.

Borduren

Ik wilde dit project niet alleen doen! Ik hecht er juist belang aan dat er zoveel mogelijk eigenheid van andere mensen zichtbaar wordt. Dat is inmiddels gebeurd door het borduren van de namen van het fruit op de wol. Voor het borduren heb ik zijden garens geverfd met de bolsters van walnotenbomen, een soort die ook veel in IJsselstein staat.
Veel borduursters hebben bijgedragen aan het zichtbaar maken van deze prachtige natuurlijke collectie die het verdient om voor gezorgd te worden en een aantal van hen was ook aanwezig bij de opening van de expositie.

Meer over het kunstwerk

In het blog bij deze website houd ik bij hoe het kunstproject verloopt. Meer weten over mij?
Ga naar mijn persoonlijke website.

Publicaties en zo

Hier in het blog zie je onder andere wat er al is gepubliceerd (veel!) over het kunstwerk en wat er nog komt.

Locaties voor de expositie

De expositie was van 1 februari tot 1 juli te zien in het stadhuis aan de Overtoom in IJsselstein. Van juli tot en met november stond het in de Tuinen van Appeltern. En tot half februari was het te zien in de openbare ruimte van University of Applied Sciences Van Hall Larenstein in Velp! Studenten van Larenstein helpen ons met hun onderzoek in en rond onze fruitcollectie.
>>Lees meer over deze samenwerking op deze pagina.

Tot juni 2023 is het kunstwerk te bewonderen in de bijzondere Stroopfabriek in Borgloon, België.

Hieronder zie je een collage van de eerste fase van het kunstproject.

Neem contact op met Karen

    © 2024 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.