Appels en gezondheid

Wil je dit delen?

An apple a day… het gezegde gaat zeker op. Appels zitten vol met vitaminen en antioxidanten dus ze houden op z’n minst je gezondheid op peil. Eet de hele appel met schil of maak eens appelazijn.

Er wordt zelfs wetenschappelijk onderzoek verricht door een heuse appelhoogleraar – pardon, hoogleraar neuroimmonologie Jerome Hendriks bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Hij vond het stofje floretine, dat een ontstekingsremmende werking blijkt te hebben.

Je hebt wel heel veel van dat stofje floretine nodig om een geneesmiddel te kunnen maken. Dat is wat de huidige farmacie doet, stofjes isoleren uit natuurlijke producten om ze vervolgens op de markt te kunnen brengen.

De hele appel

Wij isoleren dat stofje niet, maar eten gewoon de hele appel. En dan vooral mét de schil, want daar zitten de meeste vitamines. En gelukkig hebben we tegenwoordig DDT-vrije appels en zelfs helemaal puur natuur, zoals in onze IJsselsteinse fruitcollectie.

Hoe het eten van appels je gezondheid kan beïnvloeden vind je in dit artikel. Oma raspte al een appeltje met kaneel als je een keer last had van diarree.

Appelazijn

Wat ook heel gezond is, is appelazijn. En die kun je zelf maken. Er zijn meerdere methoden voor. Je kunt schillen en klokhuizen of zelfs hele appels laten fermenteren op een natuurlijke manier. Of je kunt eerst appelcider maken met gist en die dan vervolgens laten fermenteren tot appelazijn. Die tweede methode levert een sterkere azijn op. Ook handig als je je appelcider toch niet zo lekker vindt, dan maak je er gewoon azijn van! En dat heet dan appelciderazijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.